over Daphne

Ik ben geboren in 1960 in Den Haag en sinds mijn afstuderen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (1991) aldaar werkzaam als beeldend kunstenaar. In mijn atelier, gelegen in het Koetshuis van het prachtige landgoed Clingendael, maakt ik figuratieve acrylschilderijen, meestal op groot formaat.


aan het werk 1994

Daphne aan het werk in 1994 (foto Derk Slettenaar)


inspiratie


Ik vind inspiratie in mijn ervaring van de natuur in de directe omgeving rondom mijn atelier, in mijn tuin en moestuin. Maar natuurlijk ook bij andere schilders met wie ik mij verwant voel en dingen waarover ik lees en spreek met anderen. Soms is het alsof mijn onderwerpen míj uitkiezen...een 'explosie' in mijn waarneming trekt me naar die ene stille bloem of dat donkere gat in het riet.

Ik schilder vanuit verrukking en verwondering en ook vanuit een diep gevoel van rouw en urgentie over de staat van de wereld. Nieuwsgierig naar de verschillende stadia van groei en neergang en de' life pulse' van het leven, verweef ik mijn ervaringen in mijn werk. Vaak heb ik 'aha'! ervaringen tijdens het schilderen zelf. Alsof het schilderen me de juiste vertraging biedt om de dingen waardoor ik me aangetrokken voel, beter te bevatten. Het zijn vaak boven- of buiten talige gewaarwordingen, diepgevoelde ontdekkingen of vragen, net als bij poëzie. Benaderingen van het mysterie van ons bestaan. Deze klinken dan weer door in het uiteindelijke beeld."Daphne’s doeken brengen ons via schoonheid en verstilling weer in contact met het woordenloze wonder van bestaan zoals we dat tijdens een weldadige natuurervaring kunnen ervaren. Zij is in staat om haar werk een intimiteit te geven met een rijk scala aan diepe kleuren." (galerie de Twee Pauwen)


Mijn schilderijen zijn een ode aan, en zoektocht naar, de hartslag en het mysterie van het leven. Maar ze roepen ook op tot activisme, te beginnen met activisme van ons hart, om dit magnefieke, dierbare leven en onze aarde en mede aardbewoners-het hele ecosysteem waar wij deel van uitmaken-, niet voor vanzelfsprekend te nemen. We zitten in de 6de massaextinctie.

"Instructions for living a life. Pay attention. Be astonished. Tell about it." (Mary Oliver)


Daphne Jansen wordt vertegenwoordigd door galerie De Twee Pauwen in Den Haag.
Haar schilderijen worden aangekocht in binnen- en buitenland.Daphne Jansen, 1960 woont en werkt in Den Haag
Vrije academie Den Haag 1975-1979
Propedeuse Psychologie/ enkele jaren Persoonlijkheids psychologie (1979-1984 Rijksuniversiteit Leiden)
Koninklijke Academie v Beeldende Kunsten Den Haag (schilderen, tekenen, grafiek. diploma 1991)
Barbara Brennan School of Healing (diploma professional studies 2011, diploma Advanced studies/Brennan integration work 2015)

lid van Ars Aemula Naturae van 2004 tot 2016
(lid ballotage commissie van 2013-2015)

vanaf mei 2019 vertegenwoordigd door Galerie de Twee Pauwen, Oranjestraat 1/Noordeinde
2514 JB Den Haag
tot eind 2018 vertegenwoordigd door Galerie Het Cleyne Huys, Noordeinde 154, Den Haag
sinds 1991 geregistreerd bij Stroom Den Haag
WWW.HAAGSEKUNSTENAARS.NL
lid Boknet
Pictoright


inspiratie

Een van de vele stapels boeken in mijn atelier die ik snel hoop te lezen.

Verder volg ik met veel plezier de readers circles georganiseerd door West Den Haag. (Spinoza, Donna Haraway) en enkele seizoenen Kunstbeschouwing met Ingrid van Santen bij Kadmium in Delft.

Op dit moment volg ik ook een cursus Filosofie en Hedendaagse kunst en leer ik eco-printen.