over daphne/ opleiding en achtergrond


In 1991 studeerde ik af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Ik woon en werk in Den Haag waar ik ben geboren in 1960.
Ik werk full time in mijn atelier en maak daar acrylschilderijen en geef schilderlessen en workshops. (lessen en workshops)
Ook geef ik andere mensen de ruimte middels één op één ontmoetingen in mijn atelier om 'te vertragen' zodat zij op een andere manier met zichzelf in contact kunnen komen. (slowing down)


Jeugd
Ik groeide op in een artistiek gezin. Mijn moeder, kunstenares Ger Jansen (1936-2010), maakte beelden, wandkleden en schilderijen. Doordat mijn moeder haar atelier aan huis had en als docent verbonden was aan de Vrije Academie (Psychopolis) groeide ik op in een wereld van klei, kleur, kleurrijke dans(ers) en muzici, scheppende bedrijvigheid en bevlogen gesprekken over het leven. Als kind was ik urenlang aan het tekenen.


Opleiding: hoofd, hart en handen.
Ik kreeg Montessori onderwijs (lagere en middelbare school) en ging vanaf mijn 16de naar de Vrije Academie (etsen, zeefdrukken, stilleven- en model tekenen). Na het behalen van mijn VWO diploma studeerde ik enkele jaren Psychologie aan de Rijksuniversiteit Leiden met het plan onderzoek te gaan doen naar creativiteit binnen de vakgroep Persoonlijkheidspsychologie. Maar ik voelde mij ingeperkt door de wetenschappelijke manier van denken en dus wisselde ik in de jaren 80 mijn studie af met werk bij de Haagse plantsoenendienst via een idealistisch uitzendbureau Stichting Werkgroep Experimentele Maatschappij (SWEM). Ik wilde de wereld verbeteren door nieuwe vormen van wonen, werken en samenleven uit te proberen en kon dit mooi combineren met mijn liefde voor de natuur. Het ging om autonomie en zelfbestuur, respect voor elkaar en voor de aarde. Ik zocht naar een balans tussen hoofd, hart en handen. Het hartsaspect heb ik verder verdiept door het volgen van een intensieve zesjarige studie aan de Barbara Brennan School of Healing (diploma professional studies 2011, diploma Advanced studies, Brennan integration work 2015)


Schildersziel
Halverwege de jaren 80 kreeg mijn moeder een relatie met de schilder Kees van Bohemen die duurde tot aan zijn dood in 1985.
Ik was daarvoor al een grote liefhebber van zijn werk en vond het bijzonder om hem nu ook persoonlijk te leren kennen. Na mijn eerste bezoek aan zijn atelier in het koetshuis in Clingendael. was ik zó onder de indruk dat ik drie nachten achter elkaar alleen maar droomde van kleur en verf. Mijn keus was gemaakt.
Kees moedigde me na het zien van mijn tekeningen aan om naar de Academie te gaan. Ik deed toelatingsexamen op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, werd aangenomen en ontving mijn diploma in 1991. De diepste indruk maakte mijn schilderdocent Rien Bout. Hij leerde mij kijken.

Sindsdien ben ik werkzaam als schilder en geef ik ook schilderlessen in mijn atelier.
Ik ben enorm dankbaar dat ik sinds maart 2018 nu zelf, 30 jaar nadat mijn schildersziel daar openbrak, in een atelier in het koetshuis in Clingendael mag werken!