monoprint

Monoprinten is een druktechniek waarbij je iedere afdruk telkens maar één keer kunt maken. Nooit is een tweede afdruk precies hetzelfde.
Vaak wordt voor monoprinten gebruik gemaakt van drukinkten, een glasplaat en een drukpers. Maar dankzij een nieuwe methode, de Gelli Arts Gel Printing Plate, wordt het mogelijk om goede monoprints te maken met acrylverf, zonder gebruik van een grote, dure pers of langzaam drogende drukinkten of olieverf.


Je kan werken met sjablonen, vorm- en restvorm, irisdruk,
direct schilderen op de plaat, collages maken, en nog veel meer...!


Ik heb zelf in het verleden na mijn afstuderen met veel plezier monoprints gemaakt. Ik ben het nu aan het herontdekken met acrylverf en de Gelli plate en ben hier erg enthousiast over.
Doordat de acrylverf redelijk snel droogt moet je snel werken. Hierdoor word je gestimuleerd om niet teveel na te denken. Je gaat gewoon lekker uit proberen en volgt je gevoel. Je gaat leren gebruik te maken van toeval. Het plezier van de steeds verrassende resultaten zal je aanmoedigen om steeds weer een volgend experiment aan te gaan!Dit betekent echter niet dat je niet mag nadenken! Als je wat langer met de techniek werkt en je dus een beetje inzicht hebt verworven in de mogelijkheden, de effecten en de resultaten dan kan je een van tevoren bedacht idee rustig uitwerken en uitvoeren volgens plan. Dit is precies wat deze techniek zo leuk en veelzijdig maakt; iedereen kan er mee werken, of je nou veel ervaring hebt op het beeldende creatieve vlak of niet. Of je weet wat je wilt, of nog niet.


Download hier de informatie brochure van Gelliarts om een indruk te krijgen van de praktijk van het monoprinten.